Actueel

Better Internet for Kids: Nieuwsbrief (Engels) over Online Challenges

ONLINE CHALLENGES

In each edition of the BIK bulletin, we look at a topical issue – in the June 2019 edition we look at online challenges from the perspectives of various stakeholders. Geert Reynders, who lost his son Tim to a dangerous online challenge, shares his views on the issue and on how different actors can play their part in ensuring young people remain safe online. His perspective is complemented with that of the European network of Safer Internet Centres, young people, educators, researchers and industry.

Lees meer

Nieuwe Vacuum Challenge

In een grote afvalzak gaan zitten en dan alle lucht eruit trekken met een sterke stofzuiger. Dit is de nieuwste challenge die rondgaat op internet en zowel door volwassenen als jongeren wordt gedaan. Het effect is lachwekkend, maar als het per ongeluk misgaa kan het tot hersenschade door zuurstoftekort en zelfs de dood leiden. 

Lees meer

“Ik daag je uit!”

Online challenges zijn helemaal hip onder de jeugd. In principe zijn deze internetuitdagingen geen probleem. Een spelletje ‘doen, durf of de waarheid’ was vroeger immers ook niet verkeerd. Sommige internet challenges hebben hetzelfde onschuldige karakter: ze zijn gek en grappig en leuk om te delen. Andere challenges zijn echter ontzettend gevaarlijk – en kinderen zien de risico’s daar niet altijd van in.

Lees meer

We hebben niet stilgezeten!

Sinds onze laatste nieuwsbrief van begin dit jaar hebben we vanuit de Stichting niet stilgezeten. Even een korte opsomming van de belangrijkste activiteiten:

Lees meer

Internetchallenges: hamburgers proppen, ice buckets en verwurgingen

Van een stortbad met ijswater voor het goede doel tot wasmiddelpods opeten: internetchallenges bestaan in alle mogelijke vormen. Op social media zijn ze mateloos populair. Tieners doen ze graag na, maar lijken de gevaren niet te zien. De Nieuwsredactie bedacht zelfs haar eigen challenge: de Grote Gouden Boog Burger-challenge.

Lees meer

We zijn gestart!

Na maanden van voorbereiding is onze website in november live gegaan. Daar zijn we uiteraard erg blij mee. De huidige website is met name gericht op informatie voor ouders en opvoeders en zal verder uitgebreid worden met o.a. informatie-filmpjes.

Lees meer

Momo is nepnieuws en geen echte challenge

Een nieuwe internetchallenge raast de wereld over. Momo. Zij zou tieners onder bedreiging overhalen om zelfmoord te plegen. Wat moeten we hiermee? We geven een mediawijze handreiking.

Lees meer

Choking-challenge: ‘Ik wist dat het gevaarlijk was, maar deed het toch’

De bananen-sprite-challenge, de Kylie Jenner-lip-challenge, de deo-challenge en de tidepod-challenge. De lijst van 'uitdagingen' die rondgaan op internet is bijna eindeloos.

Lees meer

Politie en gemeente waarschuwen voor ‘op de weg zitten’ challenge

Politie, buurttoezicht en de gemeente Leerdam waarschuwen voor een levensgevaarlijke ‘challenge’ of stunt die afgelopen week opdook in de stad. Daarbij zouden jongeren zo lang mogelijk in het donker op de weg gaan zitten of liggen. In elk geval één keer ging dat maar net goed.

Lees meer