Heeft mijn kind een gameverslaving?

Geplaatst op: 25-01-2020

Gamen, het is niet meer weg te denken uit het leven van veel jongeren. Gamen is leuk en onschuldig, toch? Bij de meeste jongeren wel, maar bij overmatig gebruik kan het voor problemen zorgen. Veel ouders worstelen daarom met de vraag; gamet mijn kind te veel? Of moet ik mij zorgen maken dat mijn kind misschien verslaafd is? Het is voor ouders vaak moeilijk om grip te krijgen op het computergebruik van hun kind, aangezien telefoons en laptops vaak ook voor zaken zoals school gebruikt worden. Wanneer is een kind nu eigenlijk gameverslaafd en wat kunt u hier als ouder aan doen?

Wat is gameverslaving?

Wanneer het gamen de wereld van een persoon gaat beheersen spreken we van een gameverslaving. Het verschil tussen een gameverslaafde en iemand die af en toe een spelletje speelt, is de mate van afhankelijkheid. Een gameverslaving is een psychische aandoening. Dit betekent dat de verslaafde voornamelijk geestelijk afhankelijk is van het gamen. Deze vorm van verslaving heeft met name veel invloed op jongeren. Echter, is het lastig om een gameverslaving vast te stellen omdat er geen officiële diagnose voor is, in tegenstelling tot andere verslavingen. Ondanks dat er geen officiële diagnose is, zijn er wel symptomen en signalen waaruit een gameverslaving kan worden afgeleid. Doe hier zelf de online game-test.

Symptomen

Iemand met een gameverslaving heeft weinig of geen controle meer over het speelgedrag, waardoor ze vaak langer gamen dan men in eerste instantie van plan was. Dit kan tot gevolg hebben dat andere taken worden uitgesteld. Dit uitstelgedrag gaat ten kosten van andere dingen zoals de schoolprestaties, de algehele thuissituatie en de sociale contacten. Een veel voorkomende reactie op deze problemen is dat men meer gaat gamen en gaat liegen over het gamegedrag. Daarnaast gaat men vaak minder goed voor zichzelf zorgen. Er is bijvoorbeeld minder aandacht voor uiterlijke verzorging, men eet minder of ongezonder en er ontstaan een verstoring van het dag- en nachtritme. Soms kunnen jongeren geobsedeerd raken door een spel. De interesses van de verslaafde zijn dan nog enkel gericht op het spel en hij of zij heeft moeite om het spel te onderbreken. Als er zich een situatie voordoet waardoor hij/zij niet kan spelen, kan dat leiden tot woede en agressie. Ook het aanspreken op het gamegedrag kan woede en ontkenning tot gevolg hebben. Op de lange termijn kunnen bovenstaande symptomen verergeren. 

Hoe gaat u ermee om?

Herkent u deze symptomen bij uw kind, dan kan het zijn dat uw kind een gameverslaving heeft. Als ouder kan het kan soms lastig zijn om met deze situatie om te gaan. Het is van belang om u te realiseren dat u geen invloed heeft op de verslaving. Het enige waar u als ouder invloed op heeft, is de manier waarop u ermee omgaat. Met de juiste ondersteuning kan een gameverslaving onder controle worden gebracht. Dit moet in geleidelijke stapjes, waarin duidelijke regels en grenzen stellen de basis is. Dit kan soms lastig zijn. Daarom is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken en professionele hulp in te schakelen. Er zijn verschillende instanties die hulp bieden bij een gameverslaving doormiddel van effectieve behandelingen. Wacht niet te lang en zoek ondersteuning voor uw kind.
 

Neem contact op met je huisarts of benader een instantie als Trubendorffer voor meer professionele informatie over dit onderwerp.