Challenges

Pubers die elkaar uitdagen en gekke dingen doen is van alle tijden. Tegenwoordig kan je bijna iedere dag een nieuwe uitdaging of challenge vinden op internet. Er bestaan heel veel soorten challenges en gelukkig zijn de meeste onschuldig en grappig. De challenges worden door tieners gefilmd en vervolgens gedeeld via internet en sociale media. De verspreiding gaat hierdoor razendsnel.

Enkele voorbeelden van recente challenges zijn:

Deodorant challenge

Je spuit net zolang deodorant op iemands huid tot deze het niet meer uithoudt: er ontstaat een brandwond.

Kaneel of cinnamon challenge

Je stopt een volle lepel kaneel in je mond en probeert die weg te werken zonder te drinken. Dit leidt tot veel hoesten en proesten en soms tot kokhalzen en overgeven. Er staan vele filmpjes hierover op YouTube. Ook volwassenen en zelfs beroemdheden deden het. Begrijpelijk dus dat pubers het grappig vinden en denken dat het geen kwaad kan. Toch is de kaneel-challenge niet zonder gevaren. Het kan tot verstikking leiden. Er kan ook kaneel in de longen terechtkomen en de luchtwegen blokkeren.

Kylie Lip challenge

Kylie Jenner is een Amerikaanse beroemdheid en stijlicoon met enorm veel volgers op sociale media. Veel kinderen deden op Instagram en Snapchat mee aan de Kylie Lip challenge. Door aan een plastic flesje te zuigen, zodat je lippen vacuümtrekken, heb je binnen een paar minuten net zulke volle lippen als Kylie. Bij velen leverde dit bloeduitstortingen en lichte verwondingen op.  

Choking game

Het stikspel of wurgspel werd vroeger ook wel gespeeld. Dit ‘spel’ waarbij kinderen elkaar verstikken bestaat in allerlei varianten. De bedoeling is om vlak om voor het flauwvallen los te laten. Als de hersens dan weer bloed krijgen, geeft dat een ‘high’ gevoel. Ook in ons land spelen kinderen dit spel. Soms al vanaf 9 jaar oud. Kinderen kunnen er zwaar hersenletsel van oplopen en er zijn ook kinderen door overleden.

Blue Whale Challenge

Deze challenge is eigenlijk meer een eng verhaal dat onder tieners rondgaat. In Rusland pleegden in 2014 twee tieners zelfmoord. Zij zouden een meester hebben die hen in vijftig stappen naar zelfmoord leidde. Op internet staan zogenaamde lijsten van deze vijftig opdrachten die de Blue Whale worden genoemd (naar blauwe vinvissen die soms massaal zelfmoord plegen en elkaar daarin navolgen). Het is gelukkig niet zo dat deze Blue Whale challenge volop wordt gespeeld. Het draait meer om de angst en fascinatie van pubers dat iemand ze ertoe kan brengen om zulke erge dingen te doen, dat je dood wil. Die angst gaat op internet een eigen leven leiden. Zo zijn er bijvoorbeeld soms sombere tieners die berichtjes posten met foto’s van een blauwe vinvis.

Bron: StichtingOpvoeden.nl