Hoe komen kinderen in aanraking met challenges zoals de choking game?

Geplaatst op: 15-11-2018

De informatie over dit ‘spel’ (de choking game) is gewoon op internet te vinden. Soms lopen kinderen tegen een YouTube-filmpje aan. Meestal komen ze erop doordat iemand in de vriendengroep ermee komt. Of op de sportclub. Het gebeurt in kleedkamers, doucheruimten, de wc’s op school, op hangplekken in de wijk. Maar ze praten er misschien ook online over. Ze experimenteren samen of dagen elkaar uit. Met een weddenschap of zoals het tegenwoordig heet: een challenge.

Zulke ‘spelletjes’ of ‘uitdagingen’ zijn er ook met drugs en alcohol. Groepsdruk speelt ook een rol. Stoer doen. Maar simpelweg ook: nieuwsgierigheid en op zoek naar een ‘high’. Ten onrechte denken tieners dat zo’n stikspel veilig is: je gebruikt immers geen drugs, maar je krijgt toch een roes. Anderen zorgen ervoor dat je goed terechtkomt als je flauwvalt enzovoort. Maar ook al blijf je leven, elke keer dat je hersenen geen zuurstof krijgen, lopen ze schade op.

Tieners doen dit soort experimenten al generaties lang. Sommige volwassenen ook. Ook het wurgspel is al heel lang bekend. Door internet komen er meer kinderen mee in aanraking dan vroeger en de leeftijd van deze kinderen wordt steeds lager.

Bron: Ouders Online – Justin Pardoen – De choking game

Lees meer