Hoe ga ik het gesprek aan met mijn kind?

Geplaatst op: 15-11-2018

Kinderen zullen niet zelf vertellen dat ze meedoen aan challenges, maar hoe kom je er dan toch achter? Of hoe voorkom je dat ze eraan mee gaan doen.

Orthopedagoog Mariëlle Beckers zette een aantal tips voor je op een rijtje.

1. Blijf betrokken bij je kind

Als je weet wat zijn interesses zijn en met wie hij omgaat en waar hij uithangt, heb je vaak beter zicht op of ze meedoen met dergelijke spelletjes

2. Praat met je kind over dit soort challenges

Bijvoorbeeld naar aanleiding van een nieuwsbericht hierover. Wees hierbij niet veroordelend (‘Wat ontzettend dom als je dit doet’) maar vraag aan je kind of hij dit wel eens heeft gedaan en/of wat hij zou doen als vrienden dit voorstellen. Zo voorkom je dat je kind stiekem aan challenges mee gaat doen met alle risico’s van dien.

3. Ik-boodschap

Heeft je kind aan een challenge meegedaan, leg dan uit waarom jij dit geen goed idee vindt. Gebruik hiervoor de ‘ik-boodschap’ dus zeg zoiets; ‘Ik vind het niet fijn dat je dit doet, want ik ben bang… etc.’ Zeg ook dat je het fijn zou vinden als er geen herhaling plaatsvindt, maar wees ook hierbij niet veroordelend

4. Niet straffen

Je kind straffen omdat hij mee wil doen of heeft gedaan, werkt niet. Dergelijke challenges worden vaak gedaan onder groepsdruk en je kind moet leren om hier weerstand tegen te bieden.

5. Samen sterk

Houd contact met ouders van vriendjes en licht deze indien nodig in. Als ouders samen een standpunt innemen werkt dat beter, want zo wordt de hele vriendengroep in een keer aangepakt.

Bron: JM ouders – Mariëlle Beckers – Internet-challenges: tips voor ouders

Lees meer