Internetchallenges: hamburgers proppen, ice buckets en verwurgingen

Geplaatst op: 09-04-2019

Van een stortbad met ijswater voor het goede doel tot wasmiddelpods opeten: internetchallenges bestaan in alle mogelijke vormen. Op social media zijn ze mateloos populair. Tieners doen ze graag na, maar lijken de gevaren niet te zien. De Nieuwsredactie bedacht zelfs haar eigen challenge: de Grote Gouden Boog Burger-challenge.

Jongeren houden van challenges. Bijna iedereen heeft er weleens aan meegedaan. De reden dat jongeren dit doen, is een psychologisch spelletje. “Tieners en pubers halen hun zelfbeeld uit sociale contacten”, vertelt Anne-Minke Mulder, orthopedagoog van PsychoWijs. “Erbij horen is ontzettend belangrijk, maar ook heel gevoelig. Als bij zo’n challenge iedereen meedoet en jij niet, dan is de kans groter dat je niet bij de groep hoort en dat risico willen jongeren niet lopen.”

Volgens Mulder doen jongeren mee door groepsdruk. De een is daar gevoeliger voor dan de ander. “Het heeft met zelfvertrouwen te maken, maar ook met je karakter. Je hebt tieners die liever de achtergrond opzoeken en rustig meelopen. Daarnaast heb je kinderen die wel op de voorgrond treden en dit soort challenges aanzwengelen.”

Lees volledige artikel